Fotografije (1916-1917) jadranske obale dr Bele Maćašovskog

Tatjana Segedičev

O ALBUMU FOTOGRAFIJA DR BELE MAĆAŠOVSKOG (DR MATTYASOVSZKY BÉLA) KOJI JE NASTAO ZA VREME PRVOG SVETSKOG RATA

U okviru Zbirke fotografija (F:180) u Arhivu Subotice čuva se serija fotografija pod nazivom „Albumi dr Bele Maćašovskog iz I Svetskog rata.

Bela Maćašovski je bio lekar opšte medicine. Studije medicine je završio na Medicinskom fakultetu u Budimpešti, neposredno pred Prvi svetski rat. Odmah je mobilisan i kao vojni lekar je bio na ratnom brodu „Kotor“ (Kataro) i služio do 1915. godine. Nalazio se, zatim, u Crnoj Gori, koja je tada bila pod blokadom Austro-Ugarske i radio kao vojni lekar u mnogim mestima. U Crnoj Gori se nalazio u periodu 1915, 1916, 1917, 1918. godine kada su i nastale fotografije iz ove serije.

Osim fotografija koje se odnose na dokumentovanje vojnih-ratnih događaja postoje i umetničke fotografije ljudi i pejzaža. Fotografije su nastale na teritoriji Boka Kotorske, Crne Gore, Jadranske obale i Italije.

Najviše fotografija datira iz perioda 1915/17. Godina. Sačuvani su pozitivi fotografija, pravougaonog oblika različitih veličina. Sam autor je na poleđini ispisivao mesto ili imena osoba koje se nalaze na slici. Osim toga ispisivao je datum i pojedine opaske.

Grupa fotografija „Albumi dr Bele Maćašovskog“ svakako predstavlja vredan i nezamenjiv autentičan dokaz događaja koji su se odvijali tokom Prvog svetskog rata na teritoriji Crne Gore, Jadrana i Italije.

PDF ANALITIČKIH OPIS SERIJE: fotografije-analiticki-opisi

f-180_iii_633

f-180_iii_513

f-180_iii_256

%d bloggers like this: