Od kupališnog lekara do narodnog poslanika – dr Gabor Santo (Szánto Gábor)

Od kupališnog lekara do narodnog poslanika – dr Gabor Santo (Szánto Gábor)

Kupalište Palić je i u periodu  nakon  1918. godine imalo svog stalnog – kupališnog lekara, koji  je  brinuo  o  zdravlju  posetilaca tokom sezone. Njega je postavljala gradska vlast,dobijao  je platu   i besplatan  smeštaj  u “Velikom  hotelu”. Za lekare je taj položaj  bio dosta primamljiv.U 1926/7. godini taj posao obavljao je dr Gabor Santo (Szántó Gábor) a radila su i dva privatna lekara na Paliću. U 1935. godini kao  lekari kupatila su određeni dr Mileta Đuričić, glavni gradski fizik i kao njegov zamenik dr Arpad Kostolanji (Kosztolányi Árpád), gradski lekar na Paliću.

U Subotici je 1905/6. godine bilo 34 lekara, 1907. – 38, koliko ih je i 1915. godine. Broj lekara u 1927. godine je iznosio 63. I lokalna štampa je registrovala povećanje lekarskog osoblja. List “Subotički glasnik” ( u 1926. godini) pored podataka da je 1925. godine rođeno 2914, a umrlo 2148, donosi i komentar: “…  da  u našem gradu još uvek prosperira lekarski stalež.  Jer kako bi se  inače objasnio fakat, da su se u toku 1925, u Suboticu nastanili  još  10 novih lekara!…”

Lekarski stalež u Subotici je bio  deo  malobrojne  intelektualne elite. Samim tim položajem,za njih su bile otvorene mogućnosti i za nastup kao funkcionera na političkoj sceni, koje gotovo da  nisu bile dostupne nižim  socijalnim  slojevima.Među  uspešnim  političarima u međuratnom periodu bilo je i nekoliko subotičkih lekara, dr Franje

Sudarević je bio gradonačelnik, dr Šanta Đerđ (György Sánta)  predsednik Zemaljske mađarske  stranke a  dr  Gabor Santo (Szántó Gábor) narodni poslanik.

Dr  Gabor Santo  je  rođen  u  Budimpešti   1882. godine ,u   jevrejskoj porodici, od oca Adolfa i mati Dore r.Mandel. Istupio je  iz  jevrejske crkvene opštine i prešao u rimokatolike. U Suboticu dolazi 1916. godine. Supruga mu je  od  1912.  do  rastave  1930. godine,  bila  Ela  Kunec (Kunetz).

Gavrilo! Santo po srbski (Szántó Gábor) 

Nakon rata  bavi se privatnom praksom u svojoj ordinaciji – Sokolska  2 ( danas Petra Drapšina) ali radi polovinom dvadesetih godina i kao “kupališni lekar” na Paliću. U to doba obavljao je još neke  funkcije na Paliću: predsednika “Lawn tenis kluba”, koji je  imao 95  članova  ali i predsednika Mesne (palićke) organizacije  Radikalne stranke, praktično najjače političke partije u tom periodu.

U gradski Senat postavljen je prvi put 1921. godine. Političku karijeru, ali ovoga  puta  na  mnogo  višem   nivou, nastavlja 1930. godine. Na političkoj platformi čija je  osnova  zaštita  i  borba  za poboljšanje položaja vojvođanskih  Mađara,  naslediće  kao  dominantna politčka figura, svog kolegu, lekara Dr Šanta Đerđa (György Sánta). Šanta je rodom iz Budimpešte.  Posle studija medicine specijalizirao je hirurgiju.Od 1895/6 godine zaposlen  u gradskoj  bolnici, a od 1901. do 1914. godine je šeh hirurškog  i odeljenja za ženske bolesti i porođaje.Po završetku rata, nakon dolaska iz vojske, posvećuje se privatnom radu u svom sanatorijumu  za ženske bolesti,koji se nalazio u jednospratnoj zgradi (Lenkey utca, danas Ivana Gorana Kovačića). Sa formiranjm “Zemaljske Mađarske stranke”( dalje ZMS) 1922. godine, postaje njen  predsednik i ostaje na tom položaju do 1929. godine, kada su  sve partije  sa nacionalnim obeležjima bile  zabranjene. Ovoj stranci nije omogućeno učestvovanje na parlamentarnim izborima 1923, na sledećim, održanim 1925. godine, nije osvojila ni jedan mandat. Pred te izbore dr Šanta, sa većom grupom drugih  aktivista te stranke biva uhapšen, optužen za revizionizam. No, već na izborima 1927. godine ,nastupaju u izbornom paktu sa radikalima, nadajući se da će od njih zauzvrat izvući izvesne političke koncesije. Osvojili su dva mandata, od toga jedan  u subotičkom okrugu  gde je  izabran advokat Deneš Štrelicki (Strelitzky  Dénes).

Sa uvođenjem diktature i ukidanjem političkog organizovanja,1929. godine, zabrane delovanja političkih stranaka, dolazi i do pasivizacije ZMS. U kasnijem periodu dr Šanta  i ZMS, delovaće opoziciono ali će se sve više kretati ka orijentaciji i saradnji  sa Mađarskom, a time i sticati reputaciji revizionista i iredentista.U 1940. godini on je izabran za počasnog predsednika Kulturnog  saveza Mađara  u Vojvodini. Po  okupaciji  zemlje,  srdačno je dočekao visoku mađarsku delegaciju koja  posećuje  Subotici jula 1941. godine, držeći  pozdravni govor regentu Hortiju.U 1942. godini imenovan je za člana mađarskog Gornjeg doma parlamenta.

Njegov kolega, lekar Santo Gabor,  preuzeće  početkom  tridesetih godina položaj jednog od glavnih vođa Mađara na političkoj sceni. Vladajući krugovi su se opredelili da  mu u narednom  periodu pružaju potporu i tretiraju ga predstavnika volje mađarske  nacionalne manjine u Jugoslaviji.

“On je  kao medicinski stručnjak već stekao priznaje u gradu i njegovo ime se pročulo  i  u drugim mestima. Nikad se nije sukobio sa vlastima, jer je važio kao izrazito režimski čovek. On je bio spreman da bez prigovora prihvati monarhodiktaturu, ideju o jugoslovenstvu.”[1] Kontaktima sa banom Dunavske banovine, Radoslavom Dujićem, uobličava svoju  političku platformu, zasnovanu na jugoslovenstvu, odnosno lojalnosti Mađara toj državnoj ideji. Uz profesora subotičkog Pravnog fakulteta, dr Fedora Nikića,već polovinom 1930.  preduzima nekoliko agitacionih putovanja po Vojvodini, gde u mestima sa mađarskom večinom nastupa, potkrepljujući višenacionalni karakter novog pokreta.”On je lično bio pošten, popularan kao vrstan medicinski stručnjak. Nije bio lišen, međutim, političkih ambicija i želje za javnim  istupanjima i publicitetom. Ove svoje ambicije, želeo je da ostvari,  izgleda,  u ubeđenju  da  to  čini u korist mađarske nacioanalne manjine kao celine.Mogućnost poboljšanja političkog i ekonomskog položaja  Mađara, video je u najtesnijoj saradnji sa vladajućim krugovima u Beogradu, popularisanju dinastije Karađorđevića, unitarističkog političkog kursa i integralnog jugoslovenstva.”[2] Početkom 1931. godine opet je naimenovan  za člana Gradskog predstavništva (Senata). Tada postaje i  predsednik  Lige Društva naroda  Mađara u Vojvodini. Aktivno je učestvovao i u režimskim političkim organizacijama, do diktature u Radikalnoj, a zatim Jugoslovenskoj nacionalnoj stranci (1931-1935), vodio je njen ogranak  u Senti i Jugoslovenskoj radikalnoj zajednici (od 1935). Od vlasti je protežiran kao glavni lider Mađara. Organizuje  i  učestvuje na mnogim skupovima, kojima je cilj – borba protiv  opozicije, pogotovo  protiv “rušitelja državnog i narodnog jedinstva”. Izabran za narodnog poslanika u senćanskom  srezu  na parlamentarnim izborima 1931. godine, kao kandidat na vladinoj (jedinoj) listi, kao i 1935. godine, tada u bačkotopolskom srezu. Za izbore 1938. godine, nije se  ni kandidovao, a od vlasti obećano senatorsko mesto – nije dobio. To je praktično bio kraj njegove političke karijere. Vreme  kada  se  cenila njegova politička taktika pasivnog držanja, prolazilo  je,  ustupajući mesto ofanzivnim metodama rešavanja  manjinskih pitanja.Zalagao se za poboljšanje položaja poljoprivrednih radnika  –  Mađara, kao i za kulturna pitanja, ali bez dovoljno realnih rezultata.

Već u svom političkom delovanju 1926/7  godine, kada je  radio na Paliću i vodio palićke radikale,  jasno  je  iskazao  svoje  opredeljenje  za saradnju  sa  najsnažnijom  srpskom  građanskom   strankom.   Početkom tridesetih godina, takva orijentacija lansiraće ga u miljenika  režima i  doneće  mu  glasove  mađarskih  birača za dva  mandata  u  Narodnoj skupštini.Time je on obeležio politički život vojvođanskih Mađara  u tom periodu.

Stevan Mačković


[1] Dr Šandor Mesaroš, Mađari u Vojvodini 1929-1941, Novi Sad 1989, st. 46.

[2] Isto, st. 60

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: