IVAN SARIĆ, prvi letač ali i biciklista, fudbaler…

prikaz:

Mirko Grlica, “Ivan Sarić”, Gradski muzej, Subotica 2010., str. 108.

saric

U 2010. navršilo se sto godina od kako je subotičanin Ivan Sarić (1876. – 1966.) načinio prvi let svojim zrakoplovom. Tim povodom se i subotički Gradski muzej uključio u obilježavanje tog značajnog događaja. Priredio je izložbu koju je pratila i specifična tiskovina, monografija i katalog Ivan Sarić. Nizom manifestacija javnosti se i prije četvrt stoljeća 1985. godine skrenula pažnja na 75. obljetnicu od značajnog događaja. Tako je i tada Muzej pripremio izložbu i katalog doduše mnogo skromnijeg obima, dok je lokalni zrakoplovni klub bio domaćin aeromitinga a Grad omogućio da se postavi spomenik koji će subotičane se podsjećati na njihovog sugrađanina.

Ni tada a pogotovo danas, ime pionira zrakoplovstva s ovih prostora Ivana Sarića nije bilo nepoznato u domaćim ali ni u inozemnim okvirima. Klub zrakoplovaca u Subotici, športska zračna luka u obližnjem selu Bikovu kao i srednja Tehnička škola danas nose ime ovog pionira herojskog doba letenja.

Međutim podrobnije studije i raščlambe o njemu nisu vršene. Time se muzejski savjetnik povjesničar Mirko Grlica, već dokazani poznavalac lokalne historije, koji je bio predviđen za autora postavke izložbe i pratećeg teksta našao pred težom zadaćom. I kao svaki pravi istraživač u cilju priprema za pisanje krenuo je od onoga što mu je bilo poznato i dostupno ka utvrđivanju novih i nepoznatih podataka o jednom od subotičkih velikana. Na tome putu koristio je čak deset fondova iz subotičkog Arhiva, nedavno objavljene dnevnike Sarićevog suvremenika Chát Géze, novine i časopise koji su velikim zanimanjem pratili Sarićeve pothvate, internetske stranice o povijesti zrakoplovstva noviju literaturu te pomoć kolega iz Muzeja zrakoplovstva u Beogradu ali i drugih koji su imali saznanja o toj temi. Dragocjeno vrelo bili su i predmeti, pogotovo fotografije načinjene od samoga Sarića ili na kojime je on ovjekovječen a koji se čuvaju u zbirci Muzeja.

Kao plod i rezultat takvoga rada na temi nastala je studija koja kronološki prati i osvjetljava osoben Sarićev životni put, njegove najveće uspjehe i domete. No ona se ne ograničava samo na to pošto istodobno daje i sliku širih političkih kulturno socijalnih okolnosti u kojima je on odrastao, radio i živjeo takmičio se letio.

Ona je pretočena u grafički zanimljivu i kvalitetnu knjigu, koja dvostupačno donosi paralalne tekstove na srpskom i mađarskom jeziku. Njen prvi dio je monografija o Ivanu Sariću dok je drugi klasičan katalog sa opisima izložaka. Sadrži poglavlja: Prva riječ (str. 7), Obitelj (str. 8 -13), Školovanje (str. 14 – 17), Činovnik ( str. 18 – 23), Biciklista (str. 24 – 37), Motociklista (str. 38 – 43), Automobilista (str. 44 – 49), Avijatičar (str. 50 – 75), Nogometaš ( str. 76 – 81), Starost ( str. 82 – 88), Katalog (str. 89 – 101), Registar osobnih imena (str. 102,103)  i Bibliografija (str. 104.).

Autor na početku daje kratak opis rodoslovlja obitelji Sarić. Njegovi dalji preci su pripadali plemićkom staležu ali je on rođen u običnoj građanskoj obitelji od oca Paje i majke Ane, rođene Mak, kao treće dijete nakon dvije kćerke. Dalje se prati njegovo odrastanje. A on je osnovnu školu i gimnaziju pohađao u Subotici ali maturirao u stručnoj školi, Višoj trgovačkoj školi u Miškolcu. Time je dobio kvalifikaciju koja će mu osiguravati činovničko namještenje u kome je ostao sve do mirovine 1932/33. Kao sportaš, biciklista, isticao se i pobjeđivao u godinama od 1896. kada kao maturant sudjeluje na milenijumskim natjecanjima u Budimpešti, do prvih godina dvadesetog stoljeća. Autor precizno prati i navodi rezultate koji su Ivana Sarića učinili poznatim u rodnom gradu ali i širom Monarhije. U nastavku autor naznačava okolnosti koje su dovele do motorizacije dvotočkaša a Sarića usmjeravale da se sve više oslanja na snagu motora a manje mišića. Njegova neupitna vezanost i ljubav prema automobilima je oblast gdje Grlica navodi da postoje određene nejasnoće i praznine no koje i nisu mogle da se upotpune u prvom redu zbog nedostatka odgovarajućih vrela. Centralno mjesto zauzima dio u kome autor opisuje način na koji je Sarić uspio da konstruira svoj monoplan koji naziva “Szarits I” i 16. listopada 1910. na livadi, konjskom trkalištu van grada, načini pred zadivljenim mnoštvom promatrača, prvi javni let u duljini od tri kilometra. Jedno od polja Sarićevig interesiranja je bila i nova igra kožnatom loptom – nogomet. Tako se javlja kao aktivni igrač ali i član uprave prvog kluba na ovim prostorima „Bacske” koji je osnovan 1901. godine. Bio je zaslužan kada 1913. dolazi do osnivanja nogometnog kluba njegovog II kvarta. U zaključnom poglavlju se opisuje kako se javnost odnosila prema letačkom pioniru u periodu između dva rata i nakon njega.

Sve po čemu je Ivan Sarić postao poznat, od biciklizma, preko motociklizma do zrakoplovstva i nogometa, stizalo je sa zapada, a u skromnom činovniku palanačke Subotice, pronalazilo najboljeg širitelja, propagatora i  predstavnika.

U katalogu izložbe popisano je i slikovno predstavljeno 47 izložaka koji su bili izloženi.

Vrlo je koristan registar osobnih imena kojih ima gotovo 300. To svjedoči o dubini i studioznosti koju je autor primenio u pisanju.

Autor koristi naučni aparat bilješke su šture i kratke, sadrže osnovne signature vrela arhivske građe, tiskovina ili naslove literature.

Tekst knjige prate vrlo zanimljive fotografije koje u kvalitetnoj grafičkoj izvedbi bivaju sastavni prateći i dopunski udio narativa. Saznajemo iz njega da je i sam Sarić bio pasionirani fotograf. Zamjerka i mali propust priređivača se odnosi upravo na njih. Čitaocima nije predočen opis datih fotografija te samo mogu da nagađaju o njihovoj provenijenciji, datumu kada su načinjene i odgonetaju njihov sadržaj.

Nakon čitanja ove vredne studije mnoge nepoznanice o Sariću i dobu u kome bilježi uspjehe koji ga svrstavaju u svjetske zrakoplovne kronike, bivaju razriješene. Postaje jasnije i kakva je sredina bila Subotica u kojoj je taj podvig ostvario.

Stevan Mačković arhivski savjetnik

 

IZLOŽBA pdf , Priča o Sarićima (srpsko, magyarul) ivan-saric autor kustos Mirko Grlica 

Издање Градског Музеја Суботица, Izdanje Gradskog muzeja Subotica

ilustracije:

9

izložak na postavci subotičkog Gradskog muzeja o Ivanu Sariću, 1980.

Ivan Saric legitimacijaa

Iz građe IAS, članska karta Biciklističkog saveza Srbije, 1954.

Saric I cSaric I e[1]Saric I poletanje[1]Saric PriznanjaSaric izlozba 3Saric izlozba 1[1]Saric izlozba 2[1]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: